Home

  Jaarverslag 2015

  Bijzondere individuele prestaties

  Toptennis

  Dubbelspecialist Jean-Julien Rojer heeft een zeer succesvol jaar achter de rug. Hij won samen met de Roemeen Horia Tecau het ABN Amro Tennis Tournament, Wimbledon en de ATP Tour Finals. Samen klommen zij naar de eerste plaats op de wereldranglijst en wisten hiermee de Amerikaanse broers Bryan van hun koppositie te stoten.

  Het Lotto Nederlands Fed Cupteam, bestaande uit Kiki Bertens, Richel Hogenkamp, Michaëlla Krajicek en Arantxa Rus, kende eveneens een mooi jaar. Het team versloeg in 2015 zowel Slowakije als Australië. Door deze overwinningen promoveerde Oranje naar de Wereldgroep I en daarmee behoort Nederland tot de beste acht landenteams in het damestennis. Een prestatie van formaat.

  De 18-jarige Tim van Rijthoven debuteerde in 2015 in de Davis Cup. Een prachtige kans voor deze talentvolle speler om ervaring op te doen in de wereldtop. Daarnaast boekte hij in het Turkse Antalya zijn eerste internationale succes bij de senioren door in de finale lijstaanvoerder Ramkumar Ramanathan te verslaan.

  Rankings ATP en WTA

  Rolstoeltennis

  Jiske Griffioen beleefde in 2015 haar beste jaar tot nu toe. Zo schreef ze in het enkelspel onder meer de Australian Open, Roland Garros en de NEC Wheelchair Tennis Masters op haar naam. Samen met Aniek van Koot won ze op Roland Garros en de Uniqlo Wheelchair Doubles Masters de dubbeltitel. Griffioen sloot het jaar af als nummer 1 van de wereld in zowel de single als de dubbel.

  Rankings rolstoeltennis

  ­Tennisser van het Jaar Gala

  In samenwerking met onze partner De Telegraaf werden op 14 december 2015 de Tennisser van het Jaar Awards uitgereikt. Jean-Julien Rojer werd verkozen tot winnaar van de Richard Krajicek Award voor Tennisser van het Jaar. De Betty Stöve Schaal voor Tennisster van het Jaar ging naar het Lotto Nederlands Fed Cupteam. De Zwarte Tulp voor Talent van het Jaar ging naar Tim van Rijthoven, en de Esther Vergeer Award voor Rolstoeltenniss(t)er van het Jaar werd gewonnen door Jiske Griffioen. In december werd Griffioen tijdens het Sportgala van NOS en NOC*NSF tevens uitgeroepen tot Paralympisch sporter van het Jaar 2015.

  Veteranentennis

  De KNLTB organiseert jaarlijks diverse competities en toernooien waardoor veteranentennissers altijd kunnen blijven spelen tegen tennissers van hun eigen leeftijd en niveau. Uit de Nederlandse top wordt ieder jaar een selectie gemaakt die wordt uitgezonden naar de Seniors World Team Championships van de Internationale Tennis Federatie (ITF). Ook in 2015 werden er internationaal mooie resultaten geboekt door de beste veteranentennissers van Nederland.

  Download medaillewinnaars

  Rankings veteranen

  Jeugdtennis

  Tim van Rijthoven boekte in oktober 2015 in het Turkse Antalya zijn eerste internationale succes bij de senioren. De 18-jarige Nederlander schreef het ITF-toernooi (10,000 dollar) op zijn naam door in de finale lijstaanvoerder Ramkumar Ramanathan te verslaan.

  Noemenswaardig is verder dat Isolde de Jong, Suzan Lamens en Merel Hoedt zowel tijdens de Winter- als Zomercup de finale bereikten.

  Download ranglijsten